Verhaal

Impressie regionale netwerkbijeenkomst IZA

Geplaatst op 21 april 2025, 00:00 uur
Illustration

Op woensdag 2 april was er een regionale netwerkbijeenkomst IZA (Integraal Zorg Akkoord) regio Midden-Nederland in het prachtige AFAS-theater in Leusden. De participatie- en gemeenschapshub UtrechtSamen in ontwikkeling was ruim en gelijkwaardig vertegenwoordigd, met Evert Jan van Hasselt Annemiek Tuinhof de Moed MA Jurriaan Cals lucas a m koch Anne-Marie Benschop, een stand en op het podium.

Hieronder staat een persoonlijke impressie van deze bijeenkomst.

Het begint met bewustwording
Alles begint met bewustwording. Het daadwerkelijk beseffen en het gaan voelen van wat er nodig is en wat je zelf daaraan kunt doen. Dit succesvol (want actiegericht) informeren over een bepaalde situatie of probleem vraagt om creatieve vormen die een spiegel voorhouden en leiden tot verbinding met jezelf. Improvisietheater, (familie)opstellingen en creatieve workshops. Ze halen mensen uit hun hoofd naar het hart en kunnen nieuwe energie laten stromen.

Verbinden op kleinschalig niveau
Er wordt veel verwacht van bewoners en gemeenschapskracht en dat vraagt om 'facilitering' van verbindingen. Gemeenschappen zijn er of ontstaan op kleinschalig niveau, ongeveer zo'n 2.500 mensen. Het gaat niet alleen om nieuwe laagdrempelige ontmoetingsplekken, meer bankjes in de openbare ruimte en veel meer informele buurtactiviteiten, maar ook om een persoon die nieuwe kleine en grote verbindingen stimuleert. Zeker voor mensen zonder mantelzorger of met een gebruiksaanwijzing.

Representativiteit
Er is bij een aantal partners grote behoefte aan representativiteit van de stem van bewoners. Van oudsher zijn dat natuurlijk de gemeenteraden, maar bij wijksamenwerkingsverbanden en allerlei regionale netwerken staan gemeenteraden op grote afstand. Zelfs bewonersverenigingen met honderden leden worden als onvoldoende representatief gezien. Hoe met deze vraag om te gaan? Kunnen burgerberaden in dorpen en wijken in deze leemte gaan voorzien?

Proces en/of structuur?
Iedereen heeft het over gelijkwaardig samenwerken en cocreatie. Maar iedereen zoekt nog erg naar hoe dit met bewoners vorm te geven. Hoe ziet zo'n samenwerkingsproces er concreet uit? Bewoners organiseren zich in toenemende mate in (digitale) communities en coöperatief. Waar vind je ze en hoe ze te betrekken? Anderen hebben al behoefte aan nieuwe structuren: één wijkgezondheidsorganisatie, een wijkbudget en afspraken met burgercollectieven. Waar zijn de eerste voorbeelden?

Een heleboel vragen om mee aan de slag te gaan! Daarom een mooie bijeenkomst vol perspectief.